Erken Çocuklukta Bilişsel İşlevler İle Öz Düzenleme Becerisi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13963571

Anahtar Kelimeler:

Öz Düzenleme, Bilişsel İşlev, Erken Çocukluk

Özet

Bu araştırma, erken çocukluk dönemindeki 48-66 aylık çocukların bilişsel işlevleri ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Edirne il merkezindeki altı okul öncesi eğitim kurumundan rastgele seçilen 95 ebeveynle gerçekleştirilen bu nicel araştırma, cinsiyet, yaş, hizmet yılı ve eğitim durumu gibi demografik faktörlere odaklanmaktadır. Bulgular, cinsiyet, yaş, hizmet yılı ve eğitim durumunun çocukların bilişsel işlevleri ve öz düzenleme becerileri üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bilişsel işlevler açısından, kadın ebeveynlere sahip çocukların, erkek ebeveynlere sahip çocuklara kıyasla daha yüksek puanlar elde ettiği görülmüştür. Yaş bakımından, 20-30 yaş aralığındaki ebeveynlere sahip çocukların diğer yaş gruplarındakilere göre daha yüksek bilişsel işlev puanlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Hizmet yılı açısından, 0-5 yıl hizmet süresine sahip ebeveynlere sahip çocukların diğer gruplara göre daha yüksek bilişsel işlev puanlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Eğitim düzeyine göre ise lisans sahibi ebeveynlere sahip çocukların lisansüstü eğitim alan ebeveynlere sahip çocuklardan daha yüksek bilişsel işlev puanlarına sahip olduğu gözlemlenmiştir. Öz düzenleme becerileri açısından, erkek ebeveynlere sahip çocukların kadın ebeveynlere sahip çocuklara göre daha yüksek puanlar elde ettiği görülmüştür. Yaş, hizmet yılı ve eğitim düzeyi açısından benzer şekilde, genellikle daha genç, kısa hizmet süresine sahip ve düşük eğitim düzeyine sahip ebeveynlere sahip çocukların daha yüksek öz düzenleme becerisi puanlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu bulgular, çocukların bilişsel işlevleri ve öz düzenleme becerilerinin çeşitli demografik faktörlere bağlı olarak değişebileceğini ve eğitim programlarının bu faktörleri dikkate alarak tasarlanması gerektiğini vurgulamaktadır.

Referanslar

Akşin-Yavuz, E. (2016). Bilişsel İşlevlerin Uygulaması Ölçeği’nin geçerlik-güvenirlik çalışması ve 48-66 aylık çocukların bilişsel işlevlerinin gelişiminin incelenmesi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Akşin-Yavuz, E. ve Zembat, R. (2017). Bilişsel İşlevlerin Uygulanması Ölçeği Türkçe uyarlaması ve geçerlik-güvenirlik çalışması. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 480-481.

Akşin Yavuz, E. & Zembat, R. (2020). Çocukların Bilişsel İşlevlerini Uygulama Performanslarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi . Ondokuz Mayis University Journal of Education Faculty , 3(39), 79-96.

Bayındır, D., & Ural, O. (2019). Okul Öncesi Dönem Çocukların Öz Düzenleme Becerilerinin Annelerine Bağlanma Biçimlerine ve Annelerin Ebeveynlik Davranışlarına göre İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 27(6), 2597-2608. https://doi.org/10.24106/kefdergi.3456

Bensoussan, Y. (2002). The Effectiveness of Mediation on Three Subtests of the Application of Cognitive Functions Scale, A Dynamic Assessment Procedure for Young Children. Master's Thesis, Touro College, New York-USA.

Güneş, F. (2013). Görsel Okuma Eğitimi. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 1.

Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

İndir

Yayınlanmış

2024-09-09

Nasıl Atıf Yapılır

KARAÇIRAK , N. . (2024). Erken Çocuklukta Bilişsel İşlevler İle Öz Düzenleme Becerisi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Uluslararası Sosyoloji Ve Ekonomi Dergisi, 5(6), 1060–1072. https://doi.org/10.5281/zenodo.13963571