Thomas Mann’ın Değişen Kafalar: Bir Hint Efsanesi Adlı Eserindeki Arketipsel Öğelerin Mitsel Olarak Tespiti
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10825177Anahtar Kelimeler:
Arketip, Mit, Thomas Mann, Değişen Kafalar, Hortlağın Yirmi Beş ÖyküsüÖzet
İnsan taklit ederek öğrenir. Taklit edilen ilk örnekler arketipler olarak yapılan tüm davranışlarda kendi izlerini göstermektedir. Bu arketiplerin ilk karşılaşıldığı yerlerden biri mitolojik hikayeler ve mitlerdir. Bu yüzden Mitler ve mitolojik hikayeler tarih boyunca hem insan davranışlarına hem de edebiyat eserlerine örnek ve esin kaynağı olmuştur. Thomas Mann’ın değişen kafalar adlı eseri, Hint mitolojisindeki Hortlağın Yirmi Beş Öyküsü olarak geçen hikayeler arasından altıncı hikâyeden esinlenmiştir. Mann eserini kendi bakış açısıyla yorumlarken, Hint kültürüne ait öğeleri değiştirmeden kullanmıştır. Batı toplumu ile doğunun arasındaki farkı ortaya koymayı amaçladığı için Hint kültür ve mitolojisi eserde kendisini göstermektedir. Bu yüzden hem kendi bakış açısı hem de Hint mitolojisinin yarattığı ve Hint toplumunu etkileyen dinsel inanışlar eserde birbiri içine girip yeni bir düzlem oluşturmaktadırlar. Araştırmamızın amacı Thomas Mann’ın Değişen Kafalar, Bir Hint Mitolojisi adlı eserinde açık ya da kapalı olarak eserde sunulan mitsel öğeler ile eserdeki kahramanlar arketipsel olarak, Mircea Eliade, Claude Lévi-Strauss Strauss ve Carl Gustav Jung’un öğretileri ışığı altında, hem mitsel yapılar bireyin içine düştüğü durumları anlatmak için kullanılacak hem de mitlerden kaynaklanan arketipsel bir bakış açısı ile kahramanların psikesi aydınlatılmaya çalışılacaktır.
Referanslar
Eliade, M. (2001), Mitlerin Özellikleri, (Çev. S. Rifat), İstanbul: Om Yayınevi.
Jung, C.G. (2008). Dört Arketip. (Çev. Z. A. Yılmazer)., İstanbul: Metis Yayınları.
Kaya, K., Bir Hint Klasiği Hortlağın 25 Öyküsü, İmge Kitapevi, Ankara, 2000.
Mann, T. (2014), Değişen Kafalar Bir Hint Efsanesi, (Çev. K. Eğit, Y. Eğit). İstanbul: Can Yayınları.
Regehly, T. (2008), Schopenhauer and Indian Philosophy: A Dialogue Between India and Germany, (Ed.), A. Barua. India Book Centre, New Delhi. 190-202.
Schulz, S. A. (1962). Hindu Mythology in Mann’s Indian Legend. Comparative Literature, 14(2), 129-142.
Strauss C. (2013)., Mit ve Anlam. (Çev. G. Y. Demir). İstanbul: İthaki Yayınları. Schulz, S. A. (1962). Hindu Mythology in Mann's Indian Legend. Comparative Literature, 14(2), 129-142.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.