Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu: Olgu Sunumu
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11456662Anahtar Kelimeler:
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu, Yeme Bozuklukları, Yeme AtaklarıÖzet
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (TYB) kişinin işlevselliğini, sosyal ilişkilerini ve sağlığını bozan önemli Yeme Bozukluklarından biridir. Aşırı yeme olarak da geçen Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, kontrolsüz ve ciddi miktarlarda, aç olunmamasına rağmen, tekrar eden yeme ataklarının olduğu bir yeme bozukluğudur. Bu olgu sunumunda DSM-5 tanı kriterlerine göre Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (TYB) belirtileri gösteren 28 yaşındaki bir kadın danışanın Bilişsel Davranışçı Terapi eşliğinde tedavi süreci uygulanmıştır. Danışan diyetisyeninin verdiği diyet listesine uyamama, kötü bir durum yaşadığında aniden gelen ve kontrol edemediği yeme ataklarının yaşamını kötü etkilediğini belirtmiştir. Uzun zamandan beri bir çok diyet yöntemi denese de yaşadığı bu yeme ataklarının üstesinden gelemediğini ve kontrolsüzce çok fazla miktarlarda yiyeceği çok kısa süreçte tükettiğini belirtmiştir. Diyetisyeninin de yönlendirmesi ile birlikte profesyonel bir destek almak istediğini belirtmiştir. Bunun sonucunda başlangıç olarak bireyin baş etme becerileri, süreklilik, otokontrol sağlayabilmek amacı ile kapsamlı psikoteğim teknikleri uygulanmıştır. Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, Bulimic Investigatory Test Edinburgh (BITE) uygulanarak, Tıkınırcasına yeme bozukluğu olup olmadığı ile ilgili anket uygulanmıştır. Davranışsal ve farkındalık açısından ev ödevleri verilerek desteklenmiştir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yöntemine ek olarak diyetisyen işbirliği ile sürdürülen tedavi sürecinin daha yararlı olacağı ve bu konuda daha fazla araştırmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Referanslar
Altınsoy, C. & Yavuz, A. Y. (2021). Çocuklardaki gizli tehlike: Tıkanırcasına yeme bozukluğu. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3), 433-448.
Amerikan Psikiyatri Birliği. (2014). Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı (DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı’ndan, çev. Köroğlu E, Hekimler Yayın Birliği, Ankara.
Bakırhan, H. (2023). Diyetisyene başvuran Türk kadınlarında tıkınırcasına yeme davranışının klinik önemi: Hedonik açlık, beslenme durumu ve diyet alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Food and Health, 9(4), 313-322.
Bayramoğlu, A. T., Turna, A. K. & Horoz, N. (2020). Üniversitesi Öğrencilerinde Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(3), 157-162.
Faraji, H. & Fırat, B. (2022). Yeme bozuklukları ve duygular. Fenerbahçe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 153-174.
Kaya, P. S. & Açar, Y. (2022). Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinde yeme davranış bozukluklarının değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3), 398-406.
Öney, B. & Şişman, Z. (2023). Beslenmede Güncel Bir Yaklaşım: Yeme Farkındalığı. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 7(2), 416-427.
Turan, S. (2018). Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan veya olmayan eksojen obezite tanılı 12-18 yaş olguların sosyal bilişsel becerilerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
Turan, Ş., Poyraz, C. A. & Özdemir, A. (2015). Tıkınırcasına yeme bozukluğu. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 7(4), 419-435.
Uçtum, S. (2019). Bariatrik cerrahi sonrası hastaların beslenme durumlarının incelenmesi ve tıkınırcasına yeme bozuklukluğunun değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Okan Üniversitesi, İstanbul.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.