Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dijital Uygulamalar
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14503297Anahtar Kelimeler:
Yabancı Dil, Türkçe Öğrenimi, Dijital UygulamalarÖzet
Bu araştırmada Türkçe dil becerilerinin geliştirmede dijital uygulamalarının önemini ve etiklerini belirlemek hedeflenmiştir. Araştırma, nitel araştırma modellerinden biri olan durum çalışması deseni temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Aksaray ilinde görev yapan 16 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, konuya ilişkin derinlemesine bilgi edinmek amacıyla, veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizi sürecinde nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, veri toplama aracı olarak ise araştırmacı tarafından tasarlanmış yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşmeler sırasında elde edilen ses kayıtları, içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve veriler arasındaki anlamlı ilişkiler ortaya konulmuştur. Araştırma, dijital dil öğrenme uygulamalarının Türkçe becerileri üzerindeki etkisini "Kelime Kartları", "Sözcük Oyunları" ve "Gramer Egzersizleri" gibi temalarla ele almış ve katılımcılar arasında en fazla vurgulanan unsurun "Gramer Egzersizleri" olduğu belirlenmiştir. Araştırma, dijital uygulamaların Türkçe dil öğretiminde önemli bir yer tuttuğunu ve öğretmenlerin bu araçlar hakkında daha etkili stratejiler geliştirmeye yönelik algılarını anlamamıza yardımcı olduğunu göstermektedir.
Referanslar
Akyıldız, İ. (2022). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde görev temelli dil öğretim yöntemine göre yapılandırılan web 2.0 araçlarıyla kelime öğretimi. (Tez No: 755856). [Yüksek Lisans Tezi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi]. YÖKTEZ
Akyol, H. ve Yıldız, M. (2018). Kuramdan uygulamaya yazma öğretimi. Pegem Akademi.
Altunkaya, H. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin okuma kaygıları ile okuduğunu anlama becerileri arasındaki ilişki [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. İnönü Üniversitesi.
Aslan, Y. ve Yaylı, D. (2021). Dinlemenin fiziksel ve anlaksal temelleri. N. Bayat (Ed.), Dinleme ve eğitimi içinde (s.13-24). Anı Yayıncılık.
Baştuğ, M. (2021). Akıcı okumayı geliştirme. Pegem Akademi.
Çaylı, C. ve Göçer, A. (2021). Dinleme becerisinin önemi ve geliştirilmesi üzerine: kuramsal bir çalışma. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(2), 215-229.
Çiftçi, M. (2001). Dinleme eğitimi ve dinlemeyi etkileyen faktörler. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 165-177.
Gündüz, A. (2020). Duygusal zekâ ile konuşma kaygısı arasındaki ilişki [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Fırat Üniversitesi.
Güneş, F. (2020). Yazmanın temel bileşenleri. B.Bağcı Ayrancı ve A. Başkan (Ed.), Kuram ve uygulamada yazma eğitimi içinde (s.1-15). Pegem Akademi.
Özbay, M. ve Çetin, D. (2011). Dinleme becerisinin geliştirilmesinde prozodik farkındalığın önemi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (26), 155-175.
Sarıkaya, B. (2020). Dinleme süreçleri/stratejileri. M.N. Kardaş (Ed.) Dinleme eğitimi içinde (s.163-177). Pegem Akademi.
Tekin, İ. (2021). Web 2.0 aracıyla desteklenen İngilizce kelime öğretiminin etkisinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. (Tez No: 678918) [Doktora Tezi, Düzce Üniversitesi]. YÖKTEZ
Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (8. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2016). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.