İki Dillilik, Dil Edinimi ve Dil Öğretimi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8113410Anahtar Kelimeler:
İki dillilik, Dil Edinimi, Dil ÖğretimiÖzet
Bu çalışmanın amacı iki dillilik hakkında bilgi vermek, dil edinimi ve dil öğretimi arasındaki farkları açıklamak ve iki dilli olmanın yarattığı avantajları ve dezavantajlar konusunda bilgi vermektir. Bu yazımızda temelde aynı olduğu düşünülen ancak okumalarımız ve değerlendirmelerimiz anlamında içerikleri birbirinden farklı olan ‘iki dillilik’, ‘dil edinimi’ve ’dil öğrenimi’ kavramlarını ele alacağız. Bu nedenle çalışmamızın temel amacı bu kavramların arasındaki farkları tespit etmektir. “İki dillik” (bilingualism), iki farklı dilde iletişim kurabilme yeteneği anlamına gelmektedir. Dil edinimi dili öğrenen kişinin bilinçdışı maruz kaldığı mesajların birleşmesiyle gerçekleşmektedir. Dil öğrenmek ise bir süreç olmakla birlikte kişinin istemli bir şekilde uğraşmasını gerektirirken aktif çaba da gerektirmektedir.
Dili öğrenme ve dili edinme arasındaki temel fark öğrenmenin bilinçli, dil edinmenin ise bilinçaltı sürecini ifade etmesidir.
Referanslar
Goldberg, Paradise& Crago, (2008), Lexical acquisition over time in minority L1 children learning English as L2, Cambridge University Press. Applied Psycholinguistics, 29(01):41 – 65.
Krashen, S. (1981, 2002). Second language acquisition and second language learning. California, Pergamon Press, Studies in Second Language Acquisition, 5(01):134.
Peçenek, D. (2008). Yabancı Dil Öğretiminde Dilbilgisi, Dil Dergisi, 141:67-84.
Wartenburger, Heekeren, Abutalebi, Cappa, Villringer & Perani, (2003), Early setting of grammatical processing in the bilingual brain, Neuron, 9/37(1):159-70.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.