Matematik Öğretiminde Bilgisayar Destekli Eğitimin Yeri Ve Önemi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8375704Anahtar Kelimeler:
Matematik, Matematik Öğretimi, Bilgisayar Destekli EğitimÖzet
Matematik öğretiminde bilgisayar destekli eğitim, günümüzde giderek artan bir öneme sahiptir. Bilgisayarlar, matematik öğrenme sürecine yeni bir boyut getirmekte ve öğrencilerin matematik kavramlarını daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlamaktadır. Bilgisayar destekli eğitim, öğrencilere interaktif ve görsel matematik materyalleri sunarak soyut kavramları somutlaştırma imkânı sağlar.
Bu yaklaşım, öğrencilerin matematiksel düşünme becerilerini geliştirirken aynı zamanda onların ilgi ve motivasyonunu artırır. Bilgisayar programları ve uygulamaları, öğrencilere matematik problemlerini çözmek, grafikleri analiz etmek, simülasyonlar yapmak gibi etkileşimli deneyimler sunar. Böylece öğrenciler, matematiksel kavramları keşfetme ve anlama sürecinde daha aktif bir rol alırlar. Bilgisayar destekli eğitim aynı zamanda matematik öğretmenlerine de büyük bir yardımcı olur. Öğretmenler, matematik materyallerini ve kaynaklarını daha kolay bir şekilde sunabilir, öğrencilerin ilerlemesini takip edebilir ve bireysel olarak onlara rehberlik edebilir. Ayrıca, öğretmenler, öğrencilerin hatalarını analiz etmek ve onlara geri bildirim sağlamak için bilgisayar destekli öğretim araçlarını kullanabilir.
Sonuç olarak, bilgisayar destekli eğitim, matematik öğretiminde önemli bir yere sahiptir. Bu yöntem, öğrencilerin matematik kavramlarını daha iyi anlamalarını ve uygulamalarını sağlarken aynı zamanda öğretmenlere daha etkili bir öğretim aracı sunar. Bilgisayar destekli eğitim, matematik öğrenme deneyimini daha ilgi çekici, etkileşimli ve verimli hale getirerek matematik eğitiminin kalitesini artırır.
Referanslar
Acat, B., M., N.Özer Ve K.Yenilmez, (2004), “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Matematik Öğrenme Biçimleri”, Eğitim Yönetimi Dergisi, Yıl: 10, Sayı: 37, S.26-45.
Alakoç, Zehra (2003), Matematik Öğretiminde Teknolojik Modern Öğretim Yaklaşımları, Theturkish Online Journal Of Educationaltechnology, TOJET October 2003 ISSN:1303-6521, Volume 2, Issue 1, Article 7.
Alkan, Cevat (2005), Eğitim Teknolojisi, 8. Baskı, Anı Yayıncılık, Ankara.
Altun, M. (2010). Matematik Öğretimi. (7. Baskı). Bursa, Alfa Aktüel Yayıncılık.
Aydın, B. (2003). Bilgi Toplumu Oluşumunda Bireylerin Yetiştirilmesi Ve Matematik Öğretimi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (14), 185 – 186.
Baki, Adnan, (1996), “Matematik Öğretiminde Bilgisayar Her Şey Midir?” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12, Syf:135 – 143.
Baki, A. (2002). Öğrenen ve öğretenler için bilgisayar destekli matematik. İstanbul: Ceren Yayınları.
Battısta, M. T. (2001). A Research –Basedperspective On Teaching School Geometry. Insubject-Specificınstructionalmethodsandactivities, J.
Brophy (Eds.) Advances İn Research On Teaching Series, V.8, NY: JAI Press, Elsevierscience
Bıtter, G. (1989). Microcomputers in Education Today. Mitchell Publishing.Inc., California.
Demirsoy, N. H. (2008). İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Matematik Hakkındaki İnançları, Uygulamaları Ve Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
Demirel, Özcan (1999), Öğretme Sanatı, 1.Basım, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
Erden, M Ve Akman Y. (2005). Gelişim Ve Öğrenme. (14. Baskı). Ankara, Arkadaş Yayınevi.
Fidan, Nurettin (1985), “ Okulda Öğrenme Ve Öğretme ”, Alkım Kitapçılık Yayıncılık, Ankara.
Fidan, Y. Ve Türnüklü, E. (2010). İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Geometrik Düşünme Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 187.
Gür, Serkan (2002), “Matematik Dersi Yazılımlarının Öğretimselđçeriğinin Değerlendirilmesi”, Yükseklisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Đstanbul.
Güzeller, C., & Korkmaz, Ö. (2007). Bilgisayar destekli öğretimde bir ders yazılımı değerlendirmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi,15(1), 155-168.
Hoffer, A. (1983). Van Hielebasedresearch. In R. Leshand M. Landau (Eds.). Acquisition Of Mathematicsconceptsandprocess (205-227). Academicpress: Newyork.
Hotomaroğlu, Tüfekçi, Aslıhan. (1997). Bilgisayar Destekli Öğretimde Ders Yazılımlarının Değerlendirilmesi. Ankara:Yüksek Lisans Tezi.
Işık, A., Çiltaş, A. Ve Bekdemir, M. (2008). Matematik Eğitiminin Gerekliliği Ve Önemi. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 177 – 179.
Kalkan, G. (2008). Yedinci Ve Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
Mercan, M., Filiz, A., Göçer, İ., & Özsoy, N. (2009, Şubat). Bilgisayar destekli eğitim ve bilgisayar destekli öğretimin dünyada ve Türkiye’de uygulamaları. XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa.
Önder, Filiz, (2001), “Bilgisayar Desteki Geometri Öğretiminin Đlköğretim Öğrencilerinin Başarısı Üzerine Etkilerinin Araştırılması”, Yükseklisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya).
Uşun, Salih (2000), “Dünyada Ve Türkiye’de Bilgisayar Destekli Öğretim”, 1.Baskı, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
Yılmaz, M. (2005), “İlköğretim 7. Sınıflarda “Simetri” Konusunun Öğretiminde Eğitim Teknolojilerinin Başarı Ve Tutuma Etkisi”, Yüksek lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.