Bölünmüş Toplumlarda Anayasa Yapım Yöntemleri: Aşamalı Ve Katılımcı Yöntemlerin Biraradalığı

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.11121005

Anahtar Kelimeler:

Bölünmüş Toplumlar, Anayasa Yapım Yöntemleri, Aşamalı Anayasa Yapım Yöntemi, Katılımcı Anayasa Yapım Yöntemi

Özet

Anayasal tercihler kadar anayasa yapım yöntemlerinin de son derece önemli olduğu derinden bölünmüş toplumlarda, geleneksel yöntemlerin dar kalıpları dışında daha yenilikçi ve esnek bir anlayışa ihtiyaç vardır. Toplumsal grupların bölünmesine sebep olan tartışmalı konuların olağan siyasal süreçlere havale edildiği, tüm politik aktörleri kapsayan ve halkın anayasa yapım sürecinin her aşamasına doğrudan ya da dolaylı olarak katılımının teşvik edildiği bir süreç, derinden bölünmüş toplumlarda yeni anayasa tartışmalarının yaratmış olduğu ağırlığı ortadan kaldırmada işlevsel olabilmektedir. Bu bağlamda aşamalı anayasa yapım yöntemi ve katılımcı anayasa yapım yöntemlerinin bir arada işletildiği bir anayasa yapım süreci, derinden bölünmüş toplumları anayasal demokrasiler ile buluşturmanın birinci basamağı olarak görülmelidir.

Referanslar

EDRISINHA, R, “Challenges of Post Peace Agreement Constitution Making: Some Lessons from Nepal”, Journal of Human Rights Practice, Vol. 9, No. 3.

ERDEM, F. H. (2021), “Kutuplaşmış Toplumlarda Aşamalı Anayasa Yapım Yöntemi: Türkiye Örneği”, Türkiye’de Çatışma çözümü ve Anayasa Yapımı, Democratic Progress Institute, London.

GÖNENÇ, L. (2013), “Anayasa Yapım Sürecinde Temel Tercihler”, Prof. Dr. Erdal Onar’a Armağan Cilt 2, (1071-1097), Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.

GÖNENÇ, L. (2011). “TEPAV Anayasa Çalışma Metinleri: Anayasa Yapımı”, TEPAV.

GÖNENÇ, Levent, “Where to Start to Discuss the Constıtutıon? The Importance of Constitutional Engineering in Constitution Debates”, TEPAV, 2011, s. 1-4.

GÜLENER, S., “Anayasa Yapımında Yeni Bir Paradigma: Kapsayıcı, Katılımcı, Uzlaşmacı, Anayasa Yapım Süreçleri ve Çeşitli Örnekler”, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt No. 15, Sayı 3, 199-224.

HART, V. (2003), “Democratic Constitution Making”, United States Institute of Peace (USIP) Special Report, Washington.

HOROWITZ, D. L., “Ethnic Power Sharing: Three Big Problems”, Journal of Democracy, Vol. 25, No. 2, 5-20.

KONTACI, Ersoy, “Demokratik Anayasa Yapımı Teorisinin Krizi: Şili Deneyimi ve Düşündürdükleri”, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt No. 13, Sayı 1, 15-44.

LERNER, H., “Constitution-writing in Deeply Divided Societies: The Incrementalist Approach”, Nations and Nationalism, Vol. 16, No. 1, 68-88.

LERNER, H. (2011), Making Constitutions in Deeply Divided Societies, Cambridge University Press, Cambridge.

LUSTICK, I., “Stability in Deeply Divided Societies: Consociationalism Versus Control”, World Politics, Vol. 31, No. 3, 325-344.

NORDLINGER, E., A., (1972), Conflict Regulation in Divided Societies, Harvard University Press, USA.

O’LEARY, B, (2013), “Power Sharing in Deeply Divided Places: An Advocate’s Introduction”, Power Sharing in Deeply Divided Places, (1-66), University of Pennsylvania Press, Phiaedelphia.

ÖZBUDUN, E. (2015),Anayasacılık ve Demokrasi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

ÖZBUDUN, E. (2014), Türkiye’de Demokratikleşme Süreci: Anayasa Yapımı ve Anayasa Yargısı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

POLAT AKGÜN, D., “Anayasalar, Siyasi Kültür ve Haida Gwaii’nin Ruhu”, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt No. 9, Sayı 2.

YOKUŞ, Sevtap, “Bölünmüş Toplumlarda Anayasa Yapımı: Güney Afrika Örneği”, Aurum Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt No. 7, 13-27.

İndir

Yayınlanmış

2024-03-16

Nasıl Atıf Yapılır

ÖNGÜÇ , B. (2024). Bölünmüş Toplumlarda Anayasa Yapım Yöntemleri: Aşamalı Ve Katılımcı Yöntemlerin Biraradalığı. Uluslararası Sosyoloji Ve Ekonomi Dergisi, 5(4), 645–656. https://doi.org/10.5281/zenodo.11121005