Eğitim-Öğretimde Öğretmenin Rolü
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10441763Anahtar Kelimeler:
Eğitim, Öğretim, Öğretmen, LiderÖzet
Makalede öncellikli olarak eğitim ve öğretimin üç saclı ayaktan oluştuğunu ve bu üç temel ana unsurun öğrencinin başarısını olumlu ve olumsuz yönde etkilediğinden öğrenci başarısındaki etkiler makalenin ana amacıdır. İyi bir öğretmenin bu üç saclı ayaklı masadan da sorumlu olduğunu daha doğrusu bunların etkilerini kontrol altında tutması gerektiğine değinildi. Öğretmenin öğrencinin aktif olduğu sınıf ortamında iyi bir rehberlik etmesi gerektiğine ve öğrenciyi sadece ders ve okul ortamında değil ayni zamanda okul dışında da iyi bir rehberlik edilmesi üzerine değerlendirilmiştir. Öğretmenin öğrencilere sadece bilgi veren değil aynı zamanda dünyadaki eğitim sistemlerinin olumlu yanlarını öğrencilere anlatarak o sistemde buldukları güzel özellikleri kendi eğitim sistemimizle harmanlanarak daha iyi bir sisteme ulaşmaları için rehberlik edilmesi gerektiğine değinildi. Öğretmenin iyi bir mimar ve aynı zamanda iyi bir sanatçı olduğunu ve nasıl ki bir mimar ve bir sanatçı bir eve estetik özelliği kazandırıyorsa öğretmenin de öğrencinin kişiliğine estetik yapı kazandırdığı dile getirilmiştir. Öğretmenin ders anlatım şekli ve kişiliklere göre çeşitlerin olduğunu ve bunlardan en iyisinin demokratik öğretmen tipi olduğuna ifade edilmektedir. İyi bir öğretmenin faydalı olabilmesi ve kendini öğrencilere kabul ettirebilmesi için öğrencileri kendi düşünceleri ile etki altına almaması gerektiği ifade edilmiştir. Son olarak ta son dönemlerde öğretmenliğe olan ilgi ve alakanın azaldığını ve sınava yeni girenlerin çoğunun öğretmenliği tercih etmediğini ve hali hazırda görevde olanların ise, kurumlar arası geçişle başka kurumlara geçmek istediklerini dile getirildi. Kısaca öğretmenliği seçen birçok öğretmen, öğretmenliği başka kurumlara geçmek için bir basamak olarak seçtiklerini dile getirilmiştir.
Referanslar
Mustafa Ergun, Eğitim Sosyolojisine Giriş (Eğitim ve Toplum), Ocak Yayınları, 4.Baskı, Ankara–1994.
M. Tınaz Titiz, Ezbersiz Eğitim Yol Haritası, Beyaz Yayınları, Birinci Baskı, İstanbul–1998.
Ercan Türk, Türk Eğitim Sistemi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara- 1999.
Doğan Cüceloğlu, Yeniden İnsan İnsana, Remzi Kitabevi, 18.Basım, İstanbul–1998.
Veysel Sönmez, Eğitim Felsefesi, Adım Yayıncılık, Genişletilmiş İkinci Baskı, Ankara -1993.
Mevlani Ulusoy, Eğitim Dergisi, Mayıs 2000, sayı:3.
Thomas Gordon, Etkili Öğretmenlik Eğitimi, çev: Emel Aksoy, Editör: Birsen Özkan, Sistem Yayıncılık, 7. Baskı, İstanbul- Ekim 1996.
Yahya Özsoy, Mehmet Özyürek ve Süleyman Eripek Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar “Özel Eğitime Giriş”, Karatepe Yayınları, 8.Baskı, Ankara–1997.
William Glasser, Okulda Kaliteli Eğitim, Çev: Ulaş Kaplan, Beyaz Yayınları, Birinci Basım, İstanbul, 1999.
Haluk Yavuzer, Okul Çağı Öğrencileri. 4.Basım, Remzi Kitabevi, İstanbul–2000.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.