Çocuk Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve BDT Sistematik Bir Derleme
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11446748Anahtar Kelimeler:
Çocuk, Ergen, İnternet Bağımlılığı ve BDTÖzet
Yazılan bu derleme çalışmasının amacı çocuk ergenlerde internet bağımlılığı ve BDT kullanımını incelemektir. yapılan çalışmada ergenler üzerine araştırmalar yapıldı daha sonra ergenlerin internet kullanımı üzerine çalışmalar tarandı ve ikisi bir araya getirilerek yazıldı. Türkçe ve ingilizce çalışmalar ele alınmıştır. Yapılan bu tez çalışması Şubat, 2024 ve Mayıs, 2024 olmak üzere iki ayrı aşamada gerçekleşmiştir. Yapılan randomize taramaları sonucunda 6 tane çalışma ele alınmıştır. Taranan bu 6 çalışma sonucunda ergenlerde internet kullanımının gençlere oranla daha sık olduğu kanısına varılmıştır. Bunun tedavisinde BDT uygulanmıştır. BDT’ nin ergenlerde internet bağımlılığı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. BDT kullanımından sonra ergenlerin internet kullanımının azaldığı ve ortadan kaybolduğu görülmüştür.
Referanslar
Adolescents with depression: study protocol for a non-inferiority randomized controlled trial (the ERiCA study). Trials, 21, 1-14.
Akbulut, Y. (2013). Çocuk ve ergenlerde bilgisayar ve internet kullanımının gelişimsel sonuçları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2).
Andiç, S., & Batigün, A. D. (2019). DSM-5 tanı ölçütleri temelinde internet bağımlılığı ölçeği’nin geliştirilmesi: İnternet oyun oynama bozukluğu açısından bir değerlendirme. Türk Psikiyatri Dergisi, 32(1), 33-42.
André, F., Kapetanovic, S., Einarsson, I., Trebbin Harvard, S., Franzén, L., Möttus, A., ... & Claesdotter-Knutsson, E. (2023). İsveç çocuk ve ergen psikiyatri kliniklerinde internet oyun bozukluğu için nüksetmeyi önleme tedavisi: randomize kontrollü bir çalışma. Psikiyatride Sınırlar , 14 , 1256413.
Bauer, S., Bilić, S., Reetz, C., Ozer, F., Becker, K., Eschenbeck, H., ... & Moessner, M. (2019). Efficacy and cost-effectiveness of Internet-based selective eating disorder prevention: study protocol for a randomized controlled trial within the ProHEAD Consortium. Trials, 20, 1-11.
Bingöl Karagöz, D. (2017). İnternet bağımlılığı ve bilgisayar oyun bağımlılığı yaygınlığının, ilişkili etkenlerin incelenmesi.
Ercengiz, M., & Şar, A. H. (2017). Ergenlerde İnternet Bağımlılığının Yordayıcı Olarak Duygu Düzenlemedeki Rolü. Sakarya University Journal of Education, 7(1).
Erden, S., & Hatun, O. (2015). İnternet bağımlılığı ile başa çıkmada bilişsel davranışçı yaklaşımın kullanılması: Bir olgu sunumu. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 2(1), 53-83.
Karyotaki, E., Klein, AM, Ciharova, M., Bolinski, F., Krijnen, L., de Koning, L., ... & Cuijpers, P. (2022). Üniversite öğrencilerinde depresyon ve/veya anksiyete belirtileri için rehberli internet tabanlı transdiagnostik, bireysel olarak uyarlanmış Bilişsel Davranışçı Terapi: Randomize kontrollü bir çalışma. Davranış araştırması ve terapisi, 150, 104028.
Mechler, J., Lindqvist, K., Carlbring, P., Lilliengren, P., Falkenström, F., Andersson, G., ... & Philips, B. (2020). Internet-based psychodynamic versus cognitive behaviour therapy for
Mehmet, U. Z. U. N., Yumak, F., YILDIZ, Y., & Aydul, S. (2023). Bilişsel-davranışçı terapi temelli müdahalelerin internet bağımlılığı yaşayan ergenler üzerindeki etkilerinin incelenmesi. International Journal of Social Sciences and Education Research, 9(4), 1-11.
Pakpour, AH, Fazeli, S., Zeidi, IM, Alimoradi, Z., Georgsson, M., Brostrom, A. ve Potenza, MN (2022). İranlı ergenler arasında internette oyun oynama bozukluğunu tedavi etmek için mobil uygulama tabanlı bir eğitim müdahalesinin etkinliği: randomize kontrollü bir çalışma için çalışma protokolü. Denemeler , 23 (1), 229.
Şişli, M. F. (2022). Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve Kronotip.
Wölfling, K., Müller, KW, Dreier, M., Ruckes, C., Deuster, O., Batra, A., ... & Beutel, ME (2019). İnternet ve bilgisayar oyunu bağımlılığının kısa süreli tedavisinin etkinliği: randomize bir klinik çalışma. JAMA psikiyatrisi , 76 (10), 1018-1025.
Yılmaz, Ş. N., & Karaaziz, M. (2023). Şiddet ve saldırgan davranışta çocukluk çağı travmalarının rolü. MEYAD Akademi, 4(1), 80-94.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Sosyoloji ve Ekonomi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.